Westergeast
Westergeast wordt ook Foestrum genoemd. Een bijnaam die klinkt als een echo uit voor christelijke tijden. Een echo uit de tijd dat, op de plaats waar nu de kerk van Westergeast staat, de Fries-Germaanse godheid Fostera werd vereerd.
Maar door de schemering die over deze lang vervlogen tijd hangt, wordt het niet helemaal duidelijk om welke godheid het dan precies gaat. Er zijn verschillende godennamen uit die tijd in omloop, goden van verschillende geslachten en vereerd om verschillende redenen.
Toch neig ik er steeds meer naar om in deze godheid Fosite of Forseti te zien. In de Germaanse mythologie zou deze vrij onbekende [opper]god gewijd zijn aan de rechtspraak. De naam houdt mogelijk verband met het Fries Germaanse woord voor ‘voorzitter’.
En de kerk van Westergeast wordt al eeuwenlang in verband gebracht met de rechtspraak. Zo werd er bijvoorbeeld al op 27 april 1556 in de kerk van Westergeast een vergadering gehouden om een twistpunt te slechten – aanwezig waren de substituut-grietman van Dokkum [Dirck Dircksz.], Cop Harkema namens Kollum en Sye Buma namens de gemeente Westergeest, Oltwoldt en Colmerswage.
Kortom, de plek van verering, het ‘hiem’ [Fries voor ‘erf’] van deze godheid Forseti of Fostera, wordt nog steeds Fostera-hiem, Fosteraheem, Foestrum genoemd.